София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Непоказвани документи за живота на Йордан Йовков

Документална книга и изложба по повод 80 години от смъртта на писателя

7 годиниКултура 4 Боряна Райчева

Непоказвани досега писма и други документи от живота на писателя Йордан Йорков, събрани в сборник и изложба представи Столична библиотека.
Книга с посвещение на Багряна към Йовков, кръщелно свидетелство и автентични графики на писателя са само част от експонатите, които посетителите можаха да видят.
Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова представи и различни издания на книги на автора, излизали през годините, както и множество преводи.
Директорът на Държана Агенция „Архиви“, които  са обединили усилия със Столична библиотека, за да представят в по-пълен вид образа на Йовков, разказа за уникален ръкопис на недовършен негов роман, озаглавен „Старият бор“.
За професор Светлозар Игов, който е най-известният изследовател на творчеството и личността на автора на „Старопланински легенди“, настоящият сборник представя добруджанеца и като невероятен човек, който въпреки материалните затруднения, е направил всичко, за да осигури добрия живот на семейството си.
Сред гостите на събитието присъстваше и член на това семейство. Внукът на Йордан Йовков- Боян Попов разказа за това как сам е открил голяма част от представените документи и лично ги е дал на Държавния архив. Той сподели и болката си от факта, че макар демокрацията да е направила така, че продължилата 20-годишна забрана за преиздаването на Йовков, да падне, той не се радва  на интерес и днес. Според него, младото поколение не се интересува от книгите на дядо му и предпочита да се развлича с други неща.