Гледай
на живо

Няма да пращаме още войници в Афганистан

НАТО увеличава контингента си на 16 000 души

Няма да пращаме още войници в Афганистан България няма намерение да увеличава контингента си в Афганистан. По време на срещата на военните ми... thumbnail text

България няма намерение да увеличава контингента си в Афганистан. По време на срещата на военните министри на страните от НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг обяви, че войските на пакта в азиатската страна ще бъдат увеличени с 3000 души до 16 000.

САЩ са поели ангажимент да изпратят допълнително 2800 войници, останалите ще дойдат от другите страни в НАТО. Полша е декларирала, че ще изпрати още 100 военнослужещи и така общият им брой ще стане 300. Общо 27 държави от пакта са обещали, че ще усилят контингентите си.

България участва в мисията "Решителна подкрепа" от есента на 2014 г. Контингентът беше увеличен с решение на правителството през юли тази година до 160 души вместо 110. Основната задача на българските войници е да охраняват летището в Кандахар.

Страната ни беше представена на двудневната среща на министрите на отбраната на с делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.