София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нинова отказа да участва в конгреса на ПЕС

Причината - Истанбулската конвенция

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да участва в конгреса на ПЕС в Лисабон.

"Няма да участвам в Конгреса на ПЕС и държа да го чуете от мен, за да няма спекулации. БСП издигна кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, подкрепяме го и гласовете на нашата делегация ще бъдат дадени за него", това сподели пред журналисти в парламента Нинова.  

На въпрос дали Сергей Станишев ще води листата на БСП за евроизборите, лидерът на БСП отговори, че това ще бъде решавано догодина.

Партиите, членове на ПЕС, се събират, за да преизберат Сергей Станишев за нов мандат като президент на формацията и да излъчат зам.-председателя на комисията "Юнкер" Франс Тимерманс за общ кандидат за председател на Европейската комисия след изборите догодина. На конгреса ще бъде приета и резолюция с искане за ратификация на Истанбулската конвенция във всички държави - членки на ЕС, срещу която в България БСП направи кампания. Ще се приеме и резолюция относно политиката по миграция, в която се приема всяка държава да поеме солидарна отговорност за приемане на мигранти. Именно заради въпроснит резолюции Корнелия Нинова отказва да участва в конгреса.

„БСП не приема резолюцията, в която се обяснява, че трябва да се улесни достъпът на мигранти чрез издаване на хуманитарни и студентски визи, визи за сезонна заетост и др.“, добави Нинова и подчерта, че социалистите не приемат това решение.

„Има и трета, така наречена международна резолюция, в която ПЕС се солидализира с пакта по миграция на ООН и подкрепя напълно нещо, което също се разминава с нашата позиция“, поясни лидерът на БСП. "Помолих Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП да ме освободи от присъствие на конгреса и съм тук“, каза още Нинова.

Делегацията на БСП в Лисабон ще се води от заместник-председателя на патията Деница Златева. Златева е и в ръководството на ПЕС-жени.