София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ноември – месецът на мъжкото здраве

Кампания за превенция на рака на простатата

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Месец ноември е посветен на превенцията за рак на простата. С ежегодната си инициатива Ноември - месец на мъжете, накратко Моември, хора по цял свят приемат за мисия да променят лицето на мъжкото здраве.

Всяка година ракът на простатата e сред основните причинители на смърт при мъжете. Екипът на Евроком потърси експертното мнение на един от най-добрите уролози в страната.

Георги Георгиев – уролог Хил клиник: Проблемът е, че първоначалното заболяване няма оплаквания. Тоест пациентът може да има този рак няколко години и никой да не знае за него. Поради тази причина е много важно той да посещава уролог своевременно и профилактично без да усеща каквито и да било проблеми.

Историята на движението Моември е свързана с млад мъж, който след загубата на баща си от рак на простата решава, че трябва да накара мъжете да бъдат по-информирани и по-отговорни за своето здраве.

Месецът на мъжкото здраве се популяризира вече и в България. Председателят на съюза на българските артисти Христо Мутафчиев участва за пореден път в кампанията.

Христо Мутафчиев: Смятам, че един месец в годината е достатъчен да обърнем сериозно внимание и то да бъде много масирана атаката към всички мъже. Желанието ми е в крайна сметка повече хора да научат, че трябва да си правят прегледи навреме, а не след това да се чудят как да се лекуват.

Месец ноември е мустакат и активисти на движението Моември ще отглеждат мустаци и ще напомнят на мъжете, че мъжествеността не е пречка за профилактичната грижа за здравето.