София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

НОИ изпраща уведомителни писма с условията за пенсиониране през 2018 г.

Променя се Кодекса за социално осигуряване

7 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Националният осигурителен институт (НОИ) започва изпращането на уведомителни писма до всички лица, които през 2018 г. ще могат да се пенсионират, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Писмо ще бъде изпратено на тези, които ще навършат изискуемата от закона възраст за пенсиониране и на които не е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на ранно пенсиониране.

НОИ напомня, че е необходимо да са изпълнени двете изисквания - за навършена възраст и за придобит изискуем осигурителен стаж.

Уведомяването се извършва на основание промяната в Кодекса за социално осигуряване. Промяната изисква НОИ да информира лицата за условията, при които могат да се пенсионират през следващата календарна година, не по-късно от 6 месеца преди да навършат възрастта за пенсиониране. В писмото присъства и основна информация за документите, които трябва да се представят.

Целта на предварителното уведомяване е да бъде осигурено достатъчно време на лицата да се погрижат за всички необходими документи. Очаква се това да осигури време и спокойствие на лицата при подготовката за пенсионирането им.