Гледай
на живо

Норвегия подкрепи приоритетите за българското европредседателство

Борисов се срещна с норвежкия премиер Солберг

Премиерът Бойко Борисов и премиерът на Норвегия Ерна Солберг проведоха днес среща в Министерски съвет. Норвежкият министър-председател Ерна Солберг подкрепи приоритетите на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС, особено в областите на миграцията и интеграцията на Западните Балкани. В рамките на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм страната ни ще получи 210 милиона евро и те ще бъдат разпределени на места, където действително най-добре се усвояват от съответните институции, обясни премиерът Борисов. Той представи премиерът на Норвегия като „добър приятел на България“.

„България е много важен партньор на Норвегия. Като близки партньори чакаме с нетърпение българското председателство на Европеския съвет”, каза на кратка пресконференция след срещата Солберг. Тя посочи, че инспекциите по труда на двете държави са започнали да работят в тясно сътрудничество.

Борисов от своя страна заяви: “всички ние правим всичко необходимо да придвижим напред темата за Балканите”. Населението на Балканите застарява, всички сме на едно мнение, и става територия на влияние на Великите сили, коментира още Борисов. Той посочи, че Европа е най-хуманната част от света и сме длъжни да приемем тези, които бягат от война.