София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов протест срещу мръсния въздух

Фандъкова обяви, че зеленият билет е успешна инициатива

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жителите на столичния квартал „Красна поляна“ излизат на пореден път на улицата, за да изразят недоволството си от мръсния въздух в София. Протестите им продължават вече година, но хората не виждат никаква промяна.

Тази вечер започва и събирането на подписи за петиция до омбудсмана Мая Манолова.

„Причините за замърсяването на въздуха са комплексни, но през зимните месеци основен замърсител е битовото отопление“, каза пред Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че общината не може да влезе в къщите на хората, но през този сезон има засилени проверки в сервизите, където има отработени масла, както и на пунктовете за събиране на отпадъци.

Фандъкова отбеляза, че зеленият билет е бил успешна инициатива. „При следващия случай обаче,  когато ще пуснем зеления билет, задължително ще ограничим влизането на автомобили в централна градска част“, бе категорична тя.  

По думите на столичния кмет, намаляването на цените на картите за градския транспорт и билетите, е увеличило пътуващите с обществен транспорт. И макара тази мярка да е икономически необоснована, тя е помогнала много хора да слязат от автомобилите си, обясни Йорданка Фандъкова.