Гледай
на живо

Нов протест срещу мръсния въздух

Фандъкова обяви, че зеленият билет е успешна инициатива

Нов протест срещу мръсния въздух Жителите на столичния квартал „Красна поляна“ излизат на пореден път на улицата, за да и... thumbnail text

Жителите на столичния квартал „Красна поляна“ излизат на пореден път на улицата, за да изразят недоволството си от мръсния въздух в София. Протестите им продължават вече година, но хората не виждат никаква промяна.

Тази вечер започва и събирането на подписи за петиция до омбудсмана Мая Манолова.

„Причините за замърсяването на въздуха са комплексни, но през зимните месеци основен замърсител е битовото отопление“, каза пред Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че общината не може да влезе в къщите на хората, но през този сезон има засилени проверки в сервизите, където има отработени масла, както и на пунктовете за събиране на отпадъци.

Фандъкова отбеляза, че зеленият билет е бил успешна инициатива. „При следващия случай обаче,  когато ще пуснем зеления билет, задължително ще ограничим влизането на автомобили в централна градска част“, бе категорична тя.  

По думите на столичния кмет, намаляването на цените на картите за градския транспорт и билетите, е увеличило пътуващите с обществен транспорт. И макара тази мярка да е икономически необоснована, тя е помогнала много хора да слязат от автомобилите си, обясни Йорданка Фандъкова.