София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов скандал с ООН – правителството търсело пост на Кристалина

БСП обвинява управляващите в задкулисни сделки

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Моля да поискате среща с новоназначения секретар на ООН Антонио Гутериш с цел представяне на българската кандидатура и връчване писмото на министър Митов". Това пише в телеграма на българското министерство на външните работи, която беше показана на пресконференция на БСП.

Според социалистите правителството се опитва да договори пост в световната организация за Кристалина Георгиева, заради което се е отказало да поставя кандидатурата на България като непостоянен член на Съвета за сигурност за 2018 и 2019 година.

Еврокомисарката Кристалина Георгиева, която участва неуспешно в състезанието за генерален секретар на ООН, обяви, че напуска Европейската комисия и от 1 януари ще започне работа в Световната банка.

Според БСП обаче Георгиева щяла да бъде предложена за ръководител на Програмата за развитие на ООН.

"Продължават задкулисните договорки в ущърб на интереса на България. Докога ще търпим външната ни политика да представлява предателство след предателство на българския национален интерес?“, попита риторично лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

Външният министър Даниел Митов обясни в парламента позицията на кабинета в оставка по темата. Според него кандидатката за шеф на ООН Ирина Бокова направила договорката с Полша срещу подкрепа за себе си.