Гледай
на живо

Нови вести от затиснатите деца в пещера в Тайланд

Треньорът и малките футболисти с писма до спасителите и близките си

Нови вести от заклещените в пещера в Тайланд  12 деца от футболен отбор и техния треньор, бяха съобщени по-рано днес. Треньорът, който ги придружава е предал чрез водолази писмо с молба за прошка до родителите на момчетата, предадоха Франс прес и ДПА.
 
„В момента всички деца са добре. Спасителите се грижат добре за тях. Благодаря за цялата морална подкрепа, моля за прошка всички родители.“, пише 25-годишният треньор Еккапол Чантавон в писмото.
 
Освен известието от треньора, спасителите разпространиха и няколко писма от децата до техните родители.
 
„Не се тревожете, тате и мамо, станаха две седмици откакто заминах, но ще се върна да ви помагам в магазина.“, пише Еккарат,  чиито родителите  имат малка бакалия.
 
„Добре съм, но тук е малко студено. Не се тревожете за мен. Не забравяйте да ми приготвите празненство за рождения ден.“, пише Дуангфет-друго от момчетата.
 
От откриването на децата и треньора им в понеделник вечерта са публикувани само два видеоклипа с тях, а опит за инсталиране на телефонен кабел за връзка с тях бе неуспешен.
 
Във видеоклиповете младият треньор изглежда отслабнал и отпаднал духом, което породи бурни дебати в Тайланд за чувството му на вина, че е завел поверените му деца в пещера, за която се е знаело, че се наводнява в сезона на мусонните дъждове. Освен това равнището на кислород в пещерата е спаднало, което поражда тревоги за здравето на децата. 
 
Припомняме, че вчера бивш водолаз от тайландските ВМС загина при операция за доставка на храна на децата. Смъртта му повдига въпроса доколко е възможно безопасно изкарване на децата и треньора им от наводнената пещера, където те са блокирани от 14 дни. 
 
Снощи ръководителят на кризисния щаб Наронгсак Осоттанаком, който е и губернатор на провинция Чианг Рай, заяви, че евакуирането им с водолазни апарати не е подходящо.
 
Много от децата, които са на възраст от 11 до 16 години, не знаят да плуват и никое не се е занимавало с водолазно гмуркане, което допълнително усложнява спасителната операция.