София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НСИ отчете нулева инфлация за май

Цените остават без промяна, на годишна база има поевтиняване с 2 %

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

За втори поред месец Националният статистически институт отчита нулева инфлация.  Спрямо май миналата година обаче цените на стоките и услугите са поевтинели с 2 на сто.

През изтеклия месец на равнището си от април остават цените за поддръжка на жилище, на водата, на тока, на газа и други горива и в образованието. При храните безалкохолните напитки имат увеличение с 0.1%, при алкохола и цигарите - с 0.2 на сто, при облеклото и обувките - с 0.8 на сто. В здравеопазването има покачване с 0.1 на сто, а при транспортните услуги - с 1.2 процента.

Поевтинели през май са съобщенията - с 1.6 на сто, цените в ресторантите и хотелите - с 0.1 на сто, развлечения и култура - с 0.5 на сто, жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - с 0.1%.

Най-голямо поскъпване при храните се наблюдава при пресните плодове - с 13.3 на сто, картофите - 9.5 на сто, краставиците - с 5 на сто, газираните напитки - с 3.4 на сто. Най-силен спад има при доматите - с 11 на сто, зелето - с 23.6 на сто, яйцата - с 2.4 на сто.

След започналото покачване на цените на петрола на международните пазари и моментално последвалото ги поскъпване на горивата у нас статистиката отчита през май, че масовият бензин вече е с 3 на сто по-скъп, дизелът - с 3.6 на сто, а А98Н - с 5 на сто.