София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оборотът в промишленото производство е нараснал с 1/3

Статистиката е за последните 7 години

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Оборотът в промишленото производство е нараснал с около 1/3 за последните 7 години, съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Мистър и Мисис Икономика” 2017, който се организира от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и сп. Икономика.

„В края сме на една много добра година за българското производство, през която предприятията ни станаха още по-ефективни и конкурентоспособни. Факт, който се доказва и от статистическите данни“, каза зам.-министър Манолев. По думите му за полугодието създадената добавена стойност в производството се увеличава с 240 млн. лв. и достига 8 млрд. лв. Манолев посочи и че основен приоритет за правителството е намаляването на административната тежест – процес, който пряко се отразява на бизнеса и навлизането на нови инвестиции.

Зам.-министър на икономиката връчи наградата в категория „Индустрия“ на инж. Росен Даскалов, собственик на „Син Карс Интернешънъл” ЕООД - единствен български производител на спортни и състезателни автомобили. Сред гостите на церемонията бяха и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министърът на туризма Николина Ангелкова и др.