София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Общата европейска отбрана е все по-близо

Франция и Германия иниицират създаването на армия на ЕС

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Най-малко 20 държави членки на Европейския съюз са готови да подкрепят създаването пакт за обща отбрана Постоянното структурирано сътрудничество (ПЕСКО). Сред 20-те са Франция, Германия, Италия и Испания, а сред колебаещите се попадат Дания, Португалия и Ирландия. Великобритания, която излиза от Съюза през 2019г., със сигурност няма да участва в бъдещия пакт, съобщава „Ройтерс“.

Проектът предвижда създаване на мрежа от логистични пунктове, център за реагиране при извънредни ситуации и общо обучение на офицери. Важна цел е финансирането и развиването на общи оръжейни системи, което ще спести разходи за дублиращи се проекти.

Инициатори са Франция и Германия, като по този начин двете най-големи страни в ЕС се надяват да намалят зависимостта си от САЩ в сферата на отбраната.

Общата европейска армия ще се стреми да избягва дублиране с функциите на НАТО, ще се стреми да бъде алтернатива на алианса и да елиминира масовото закупуване от страните-членки на ЕС на оръжия и оборудване, произведени в САЩ.

Предвижда се увеличаване на европейското производство на самолети-цистерни, сателитни системи, оборудване за целите на киберсигурността, както и завършване на конструирането на безпилотен самолет клас-MALE, съвместно разработван от Франция, Италия и Германия. Предложените инициативи ще бъдат координирани от Европейската агенция по отбрана.