София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОГРАНИЧЕНИЕ ОТ 90 КМ В ЧАС ПО МАГИСТРАЛИТЕ

ОТ 1 АПРИЛ ВЛИЗА В СИЛА НОВОТО ОГРАНИЧЕНИЕ

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

90 километра в час е новото ограничение, което влиза в сила от 1 април. То се въвежда само по част от магистралите в България. Причината за тези мерки са липсата на средства за ремонт на участъците, които са неравни и опасни. Това съобщи днес Лиляна Павлова – министър на  регионалното развитие и благоустройството.
Новото ограничение на скоростта ще се отнася за части от магистралите „Хемус“ и „Тракия“. То ще обхваща частите от пътя, които са неравни.
Първата ограничителна табела е поставена на магистрала "Тракия” – между 119-ия и 133-ия километър, който е определен за опасен. На много места по магистралата пътят има дупки, неравности и пропадания, а на места дори асфалтът липсва. Всичко това води до тежки и трагични инциденти.
Министър Павлова беше категорична, че най-добрият вариант е да се ремонтират проблемните участъци, но необходимите средства за най-тежкия участък, около 67 км на автомагистрала „Тракия“ и след това за област Пазарджик, са  70 млн. лв. и то само за рехабилитация, а не цялостно възстановяване на платното. По нейните думи, участъкът, който е най-критичен на магистрала „Хемус“ в участъка Шумен – Белокопитово е около 30 км, а там са необходими допълнителни 30 млн. лв. само за да се изравнят неравностите на пътя. А тези 100 млн. лв. ги нямаме предвидени в бюджета, тъй като цялостният бюджет за текущ ремонт на пътя, включително зимно, варира около 50 -70 млн. лв.
Така че засега шофьорите ще трябва да ограничат скоростта по родните ни магистрали и да се молят да не попаднат на някоя фатална за живота им дупка.