София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Окончателно: До 48 часа таен арест, 24 часа за децата

Промените бяха гласувани от едва 1/3 от депутатите

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Депутатите приеха окончателно скандалните промени в НПК, свързани с т.нар. таен арест. Новите текстове в закона дават правото на прокуратурата да забавя с 48 часа уведомяването на близките на задържан, 24 часа е предвиденото тайно задържане за децата. Според сега действащите разпоредби уведомяването на семейството и работодателя на обвиняемия задържан под стража става незабавно.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс бяха приети, въпреки че на заседанието на парламента присъстваха едва 1/3 от народните представители. Гласувалите се оказаха едва 86 от 240, от които едва 64 бяха ЗА.

„Тайният арест“ ще се прилага в случаите, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или когато е наложително предприемане на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство. Решението за отлагане уведомяването на близки на задържания ще се взема от прокурора на досъдебното производство, който трябва да се произнесе с мотивирано постановление.

Автор на идеята е юристът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

От БСП определиха поправките в закона като „правен терор и произвол за натиск върху задържани лица".