София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Окончателно: Иванчева и Петрова остават в ареста

Имало риск двете жени да извършат ново престъпление

5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Временно отстранената от длъжност кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова остават окончателно в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд.

Съдиите трябваше да се поизнесат по искането двете да получат по-лека мярка – „домашен арест“, в мотивите си обаче те посочват, че мярката „задържане под стража“ е необходима с оглед изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, в които са обвинени Иванчева и Петрова. Според съда има риск двете жени да извършат ново престъпление, ако бъдат пуснати под домашен арест.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова са държани при ужасни условия в ареста вече над седем месеца – при приключило разследване на прокуратурата и вече започнало дело по същество.

В средата на ноември Иванчева и Петрова бяха пуснати от ареста от първоинстанционния спецсъд, но часове по-късно промяната на мярката беше стопирана от прокуратурата, а апелативните съдии върнаха подсъдимите в килията.

Снимки от условията в килията на Иванчева и Петрова бяха разпространени от омбудсмана Мая Манолова. Кадрите  дадоха нов тласък на полемиката дали арестът е саморазправа с тях, или става дума за легитимна спецоперация за пресичане на корупционни практики в местната власт в София.

По-рано днес пленумът на ВСС взе решение, че Съдийската колегия трябва да разгледа искането за становище от съдии в Апелативния специализиран наказателен съд за това дали чрез проверката на ВКС по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова се прави опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите по делото. И дали инициирането на такава проверка по неприключило производство е правомерна и допустима.

Писмото на 11 апелативни съдии с искане за становище беше изпратено до Пленума на ВСС, който обаче реши, че съдиите погрешно са адресирали писмото, което е трябвало да бъде изпратено до Съдийската колегия на ВСС, тъй като прокурорите не могат да се произнасят по съдебни въпроси.