София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Окончателно: Иванчева и Петрова вече са в домовете си

Иванчева: Още не мога да повярвам, вече всичко очаквам от прокуратурата

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова напуснаха следствения арест на улица „Майор Векилски“. Тяхното пускане се забави с повече от час и половина. Иванчева и Петрова бяха конвоирани от полицията до домовете им.

"Още не мога да повярвам", каза тя на влизане в блока си. "Очаквах, че няма да ме пуснат. Вече 3 пъти на първа инстанция ме освобождаха, но на втора ме връщаха в ареста и не излизахме", добави Иванчева.

„Нямам угризения, свързани с работата ми. Развълнувана съм, че съм си у дома”, заяви пред журналисти Иванчева. Тя бе посрещната в блока си от своите съседи.

„Психически не сме добре, оглупели сме в истинския смисъл. Много е трудно – физически и психически не сме добре”, каза още Десислава Иванчева.

"Рано или късно истината ще излезе. Много ще ни е трудно. Това е един свят, който е лъжовен и неистински", допълни бившият кмет на "Младост".

Pрокуратурата реши да пусне за празниците двете жени, но след това смята отново да поиска те да бъдат върнати зад решетките. Така мярката им за неотклонение се променя в по-леката – „домашен арест”. Адвокатите им настояваха Иванчева и Петрова да бъдат освободени, тъй като няма опасност да извършат ново престъпление или да се укрият, както и заради влошеното им здравословно състояние.

И днешният ден не мина без разминаване и объркване. Малко преди да бъдат освободени адвокат Ирен Савова алармира, че обявеното пускане на Иванчева и Петрова под домашен атрест, което трябваше да се случи в 12 ч. по обяд се забавило.

Час и половина адвокат Савова иска информация, след просрочване на съдебното решение да бъдат пуснати в 12ч. те излязоха от ареста.

Дали мярката им за неотклонение „домашен арест“ ще бъде потвърдена от Апелативния специализиран съд, ще стане ясно след почивните дни.

От правосъдното министерство съобщиха, че са уведомили спецсъда за невъзможността засега на Иванчева, Петрова и Дюлгеров да бъдат сложени електронни гривни, защото те все още са в тестов период и не се прилагат върху подсъдими и обвиняеми. Засега зюа охраната им ще се грижи МВР.