София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Омбудсманът в битка за частния фалит

1 милион българи са свръхзадлъжнели

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

“През тази година предизвикателството, което стои пред нас е частният фалит и свръхпривилегиите на банките, което ще рече основно чл. 417 от ГПК.“ С тези думи омбудсманът Мая Манолова откри кръгла маса в столицата, посветена на приемането в България на Закон за личния фалит. По време на обсъжданията стана ясно, че от проблема свръхзадлъжнялост, по последни данни, страдат близо 1 милион души в страната.
 
Оказва се, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която тъкъв закон не е приет, а съпротивата това да се случи е голяма.
 
 
Когато говорим обаче за привилегиите на банките, отразени най-ясно в спорния чл. 417 от ГПК проблемите се оказват още повече.Трябва да бъде намерен баланс между издевателството на кредитните институции над гражданите и безкрайните съдебни дела, възпрепятстващи  на практика длъжника да получи дължимото, обясни още омбудсманът и допълни, че вярва, че битката, макар и дълга, ще има успешен финал.