София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Омбудсманът вече ще се избира с явно гласуване

Промените в Закона за омбудсмана минаха на второ четене

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Омбудсманът на Република България вече ще се избира с явно гласуване, а не както беше досега – с таен вот. Към изискванията за заемане на длъжността омбудсман се предвижда изискване за предишен опит в областта на правата на човека.

Депутатите гласуваха омбудсманът да може да се намесва и в отношенията между частни лица, като "се застъпва" за нарушени права и свободи на едната страна. Той ще може да се намесва във всякакви отношения между граждани или между граждани и фирми, които съдържат потенциала за нарушение на основни права.

С промените в Закона за омбудсмана, гласувани днес на второ четене в парламента, народният защитник може да отправя предложения и препоръки до Министерския съвет и до Народното събрание за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека.