София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН разпространи запис с бягство на войник от Северна Корея

Световната организация обвини Пхенян в нарушаване на примирието

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Командването на войските на ООН в Южна Корея разпространи видеозапис с бягството на севернокорейски войник през границата. На видеото се вижда джип, който кара с много висока скорост към граничния пункт. Точно преди граничната бразда, от джипа излиза войник, а севернокорейските войници откриват стрелба срещу него. По време на гонитбата един войник от Севера също преминава границата, но веднага след това се връща. След това на кадрите се вижда беглецът да лежи на земята вече от Южната страна на границата. По-късно южнокорейски войници му идват на помощ и го издърпват навътре.

Видеото даде повод на командването на ООН да коментира, че Северна Корея нарушава договора за примирие, подписан между двете страни през 1953 година. Навлизането на севернокорейски войник на територията на Южна Корея и стрелбата по демаркационната линия са нарушения, твърдят от ООН.

Инцидентът е станал на 13 ноември в т.нар. Обединена зона, която се намира между двете граници. Раненият войник е приет в болница за лечение.