София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Орбан подкрепи Македония срещу т.нар. Тиранска платформа

Унгарският премиер смята, че Европа не разбира Скопие

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Унгарският министър-председател Виктор Орбан подкрепи президента на Македония Георге Иванов в позицията му за неприемане на т.нар. Тиранска платформа. Тиранската платформа предвижда въвеждане на албанския като втори официален език в Македония и възприемане на албански символи като държавни.

Иванов е на посещение в унгарската столица Будапеща и разговоря с премиера Орбан.

Унгария е твърдо против тиранската платформа, каза Орбан, посочвайки, че ЕС не може да бъде стабилен без Македония. Унгария ще продължи да подкрепя Македония, добави той и посочи, че в Европейския съвет няма консенсус по предизвикателствата, пред които е изправена Македония.

Подходът на ЕС към Македония е неадекватен, изтъкна унгарският министър-председател и добави, че страната отдавна е трябвало да се присъедини към ЕС и НАТО.

Междувременно президентът Иванов обяви, че няма да се срещне с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и че ще предостави тази възможност на гражданската инициатива, която организира протести срещу Тираннската платформа.

ЕС и САЩ упражняват натиск върху Иванов да даде мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, който според медиите в Скопие е постигнал съгласие с албанските партии.

Изборите на 11 декември миналата година бяха спечелени от ВМРО-ДПМНЕ на премиера през последните 10 години Никола Груевски с 51 мандата. Бившите комунисти имат 49, но и двете партии се нуждаят от подкрепата на албанците, за да постигнат мнозинство от поне 61 депутати.

ВМРО-ДПМНЕ е категорично против Тиранската платформа и организира серия от протести, а в Будапеща президентът Иванов каза, че нови избори биха могли да бъдат изход от кризата.