Гледай
на живо

Осъдиха шеф на „Фолксваген“ на 7 години затвор

Манипулирал е показателите за отработените газове на дизеловите автомобили

Главният мениджър на „Фолксваген”  Оливер Шмид  е  осъден на седем години затвор. Съдът постанови, че той е прикривал схема за заобикаляне на американските закони за околната среда. Той беше задържан още в началото на годината и беше заплашен със 169 години зад решетките, но в крайна сметка сключи сделка и призна вината си, съобщава Deutsche Welle.

Шмид е обвинен, че е инсталирал лъжлив софтуер, с който е манипулирал показателите за отработените газове на дизеловите автомобили. След като беше арестуван от ФБР, съдът му повдигна обвинения в мошеничество и заговор. През август Шмид се призна за виновен, а на 3 декември изпрати писмо до съда, в което обвини бившите си работодатели и разкри схемата, по която са действали.

Според ексмениджъра, в продължение на повече от 10 години „Фолксваген“ е укривал манипулации с програмно оборудване и е принуждавал Шмид да заблуждава американските контролни органи. В крайна сметка съдията Шон Кокс се съгласи с доводите на Шмид и му даде само 7 години затвор. Освен това той ще плати и 400 000 долара глоба.

"Сигурен съм, че Вие сте гледали на действията си като възможност да блеснете, да се изкачите по корпоративната стълбица на VW. Целта Ви е била да впечатлите висшето ръководство", каза областният съдия Шон Кокс, цитиран от NBC News.