София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От месия на месия...до просия

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

„Българите показаха, че не искат да са част от система, въртяща се само около една личност". Това рекъл един български социолог за чужда медия в коментар за приключилите президентски избори. Победата на Румен Радев се видя на мнозина, предимно червени анализатори, като начало на нова ера.

В утрото на нова ера, с факела на нова вера...

Но ми се види, че по-правдоподобен е анализът, публикуван от едно руско издание.

В България е запазен начинът на мислене на повечето бивши съветски републики - те не гласуват за партията и за системата, а за конкретен човек, а от това се възползват популисти... Радев няма политически опит. През следващите месеци, той ще разбере, че изпълнението на обещанията от кампанията му е на практика невъзможно, пише „Икономика днес“.

И допълва:  българският народ се надява на "спасител", който ще излезе и ще се справи сам, като "пробие системата", като даде на страната невъобразими перспективи и растеж. Но това е невъзможно - държавата не работи. Населението ще се разочарова от настоящата политика, която не изпълнява обещанията си и отново на изборите ще предпочете тези, които му обещаят неземно добро. Кръгът е затворен, а страната седи на едно място.

Така изглежда България, видяна отвън. От месия на месия...до просия.

Отвътре е другояче. Поне така ни представят нещата домашните анализатори. Тиранът падна, сега всичко ще се оправи. Този генерал беше лош, но този, дето идва, е добър. Щото е наш.

„Лошият“ генерал загуби изборите, понеже стъпка по стъпка извървя пътя, който го превърна в копие на предшествениците му. Усещане за непогрешимост и всевластност, арогантно и самозабравило се обкръжение и корупция, много корупция. В резултат – бедност и отчаяние и  - както пишат руснаците, страната седи на едно място.

Мисля даже, че са благосклонни – ние не тъпчем на място. Се връщаме.

Обективният, а не еуфоричният анализ на победата на Румен Радев сочи едно: той беше използван за наказание на Бойко Борисов и особено за карикатурната му кандидатура за президент. В голяма част от анализите се сочи, че той проправя пътя за връщането на оригиналните комунисти във властта и за външнополитически завой към Русия.

Това, особено за връщането на БСП на власт, предстои да се види.  А завоят към Русия не зависи от българския президент.

Има надежда за промяна. Но не вярвам, че БСП (и ДПС) могат да са алтертернатива. На каквото и да е.

Българската политическа действителност има конструктивен дефект. Тя е направена да гарантира власт на една тънка прослойка и запушва възможностите за хора, които не искат да бъдат част от статуквото.

И ако някой случайно се промъкне, или става като предишните, или системата го изхвърля.

При това положение дали генералът е Борисов или Радев - все тая.