София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отнеха още 4 медала на Русия от игрите в Сочи

Общо 7 спортисти с отнети права до живот заради допинг

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Още 7 руснаци, участвали на зимните олимпийски игри в Сочи `14, бяха дисквалифицирани, а резултатите им анулирани от дисциплинарната комисия на МОК, с председател швейцареца Денис Освалд. По този начин Русия бе лишена от още 4 медала. Всички спортисти са намерени за виновни в нарушаване на антидопинговите правила след препроверката на пробите, взети в Сочи.
Титлата на Русия на четворка бобслей е отнета заради наказанието на още двама от екипажа - Алексей Негодайло и Дмитрий Труненков. Пилотът на шейната - Александър Зубков, който вече е и президент на руската федерация по бобслей, бе лишен от титлата още миналата седмица. Зубков загуби и златото си на двойката бобслей.
Заради Яна Романова и Олга Вилухина е отнет сребърният медал на руската щафета на 4х6 км в биатлона, а на Вилухина е анулирано и второто място в спринта на 7.5 км. От сребърното си отличие е лишена и кънки бегачката Олга Фаткулина. Другите двама наказани - скелетонистът Сергей Чудинов и кънкибегачът Александър Румянцев заеха съответно 5-о и 6-о място и не губят медали.
Общо до момента от Русия са отнети 11 медала, спечелени в Сочи `14 - 4 златни, 6 сребърни и 1 бронзов. На "домашната" олимпиада руснаците спечелиха общо 33 отличия (13-11-9), засега остават с 22 (9-5-8).
Както и при предишните случаи, разгледани от комисията "Освалд", наказаните получават и доживотна забрана да участват на олимпийски игри. Това до момента са общо 19 руски спортисти, а в доклада на комисията на канадеца Ричард Макларън от 2016 г. бяха упоменати общо 28 руснаци. Има и оправдани, като например състезателката по скелетон Елена Никитина, срещу която бяха снети всички обвинения. Дори самият Денис Освалд й е пожелал успех на игрите в Пьончан `18, след като е минало изслушването. По-рано бе реабилитирана и олимпийската шампионка във фигурното пързаляне Аделина Сотникова.
В продължение на цяла година комисията на Денис Освалд, която МОК сформира, за да докаже данните от доклада "Макларън", се опитваше да намери научни доказателства за това как е станало избягването на положителни проби по време на игрите в Сочи `14. Това включваше анализ в лаборатория в Лозана на драскотините по шишенцата с проби на руснаците, за да се докаже, че те са били отваряни и заменени с чиста от забранени вещества урина. Анализирано е било и количеството на сол, която е била използвана като маскиращ допинга агент.
Всичко тръгна от показанията пред комисията "Макларън" на бившия директор на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който емигрира в САЩ и получи там политическо убежище преди да се разприказва. Родченков заяви, че сам е приготвял допингиращи "коктейли" за руснаците в Сочи `14 и разказа как през дупка в стената на хранилището с шишенца за проби са били изнасяни тези на руските спортисти, разпечатвани са от служители на ФСБ, урината е била подменяна с чиста, дадена по-рано от същите състезатели, след което шишенцата отново са били запечатвани и връщани в хранилището.
Вчера комисията на Денис Освалд обяви, че "независимо от мотивите и нарушенията в миналото" информаторът Родченков е "казал истината".
"Верификацията бе необходима, доколкото дадените от Родченков обяснения са много важни. Ричард Макларън три пъти обстойно разговаря с Родченков и е можел да направи прекрасна проверка на неговите думи. Макларън е стигнал до извода, че Родченков и правдив свидетел - се казва в изявление на сайта на МОК. - Комисията на МОК (б.р. - на Денис Освалд) се доверява на Родченков, тъй като предоставената й информация се потвърждава от други свидетелства - например тайните скривалища за проби и подмяната на урина, потвърдени от лондонските експерти, назначени от Макларън, след това и от проверката, направена от проф.Шамподом в Лозана. Дисциплинарната комисия стигна до извода, че каквито и мотиви да са подтикнали Родченков и каквито и провинения да е имал в миналото, той е говорил истината, давайки обяснения за схемата на прикриване на допинг нарушенията, която е ръководил".
Наскоро Следственият комитет на Руската федерация съобщи междинни резултати от разследването по отношение на Родченков. И в тях заяви, че няма никакво потвърждение за наличието на каквато и да е допингова програма в Русия, а ако е имало някакви нарушения на антидопинговите правила, те са имали индивидуален характер.