София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТНОВО ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ В АКЦИЗНИТЕ СКЛАДОВЕ

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са факт

9 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Промените приети днес са изготвени и внесени от Реформаторския блок. Те получиха пълна подкрепа от всички парламентарни групи. На гласуване в Народното събрание 142 народни представители гласуваха "за", 0 против и 1 от БСП се въздържа. 
Създаването на новата разпоредба за измервателни уреди ще даде възможност на митническата администрация да оптимизира наблюдението на движението на енергийни нефтопродукти в данъчните складове. Тя ще спомогне за осъществяване на по-ефективен контрол върху акцизните стоки и начисляването на дължимия акциз.
Точният текст на измененията гласи, че средства за измерване и контрол ще се използват и в местата за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от нефтопровода или нефтопродуктопровода, част от данъчния склад, към и от местата за производство и складиране, в случаите, когато данъчния склад е разположен на територията на повече от едно митническо учреждение. 
Новият вид на разпоредбата ще доведе до по-реално отчитане на количеството акцизни стоки при определени показатели. Тя ще осветли сивият сектор в областта на акцизните продукти и ще гарантира равнопоставеност на работещите в бранша.
Според вносителите от Реформаторския блок промените с предложените измервателни уреди ще минимизират човешкия фактор и ще елиминират в голяма степен съществуващите сега измами.
"По време на мандата на ГЕРБ с наша подкрепа бяха монтирани измервателни уреди вътре в акцизния склад", припомни по време на кратките дебати Мартин Димитров от Реформаторския блок. 
Реформаторът Димитров не се ограничи и продължи ретроспекцията си по темата с мандата на Пламен Орешарски, когато коментираните измервателни уреди са били демонтирани от складовете. Тогава финансовото министерство стига до извода, че снетата информация е трудна за обработка и заради това премахва измервателните уреди в склада.
С гласуването си на промените, в Закона за акцизите и данъчните складове, депутатите категорично заявиха становището си по темата с акцизите и тяхната събираемост. От коментарите в Пленарна зала за пореден път се чу, че ако искаме да градим системни мерки и да има по-голяма събираемост на приходите, в складовете на всички големи производители на акцизни стоки, трябва да има измервателни уреди.