София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отстраняване на кмета на Пловдив иска прокуратурата

Иван Тотев е обвинен в престъпление по служба за 1 млн. лева

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Прокуратурата иска кметът на Пловдив Иван Тотев да бъде отстранен от длъжност. Кметът е обвинен, че е извършил престъпление по служба, свързано със строежа на новата зоологическа градина. Щетите за общината се изчисляват на 1 млн. лева, а случаят се определя като особено тежък.

През 2014 година градоначалникът възложил обществена поръчка за нов зоопарк в нарушение на правилата, твърдят от прокуратурата. Липсвали доклад за съвместимост, както и разрешение за строеж при сключване на договора. Има достатъчно основания да се счита, че ако Тотев продължи да е кмет на Пловдив, "ще създаде пречки за обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото".

Всички, които трябва да бъдат разпитани, са в пряко подчинени на Тотев и това може повлияе върху събирането на доказателства.

Делото ще се гледа в Окръжният съд на Пловдив.