София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оттеглиха промените в закона за земеделските земи

Срокът за строителство на земи с променен статут изтича на 23 май

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Обединените патриоти оттеглиха промените в закона за опазване на земеделските земи. Причината е липсата на подкрепа от страна на най-голямата парламентарна група в Народното събрание – ГЕРБ.

Целта на поправките беше да се удължи с три години срокът, след който върху земеделска земя с променен статут може да се строи. По действащото законодателство този срок изтича след седмица – на 23 май. Законопроектът вече мина през Комисията по земеделие. Обединените патриоти обясниха, че са искали да се защитят дребните собственици, но природозащитниците видяха опит да се облагодетелстват крупни бизнесмени.

„Щом коалиционният партньор е решил да се оттегли, ние не можем да прокарваме закон без тяхна помощ“, каза Йордан Апостолов от Обединените патриоти. Той коментира, че лично не би оттеглил този законопроект под натиска на зелените. „Все пак се возим в един влак и едното колело като върви назад, другото напред, влакът стои на едно място“, каза още Апостолов. По думите му в политиката има компромиси.

Според него събирането на 100 – 200 души пред парламента ще доведе до безконтролни внасяния и оттегляния на важни проекти. Депутатът посочи, че би искал да чуе становище, какво ще се прави с хората, поели частни иницитиви за строителство по програмите на Държавен фонд „Земеделие“. По думите му с връщането за земеделската земя, техните проекти падат.