София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Овчаров: Оборудването за АЕЦ „Белене“ не се съхранява правилно

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Оборудването за АЕЦ „Белене”, за което България плати 620 млн. евро след съдебно решение, се съхранява при абсурдни условия и може да се окаже абсолютно негодно за вграждане в ядрен реактор. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” бившият енергиен министър Румен Овчаров. За доказателство той представи снимки от площадката на централата. На тях се вижда как компоненти на реактора стоят под открито небе "сред природата". „Част от оборудването е от неръждавееща стомана, част от оборудването, по-голямата, е от перлитна стомана, т.е. ръждавееща”, посочи Овчаров. Той допълни, че цяла година пристигат от Русия нови и нови компоненти (80% от тях вече са доставени), а едва в навечерието на зимата се търси някой, който да ги консервира.
„Искам да кажа на господата, които в момента управляват енергетиката и държавата, че на площадката на „Белене” повече от 15 години беше съхранявано такова оборудване и беше консервирано – и от от български специалисти. Вместо да ходят да се занимават с руснаците и те да им вземат една купчина пари, да намерят тези хора и бързичко да консервират оборудването преди да е дошла зимата. То може да е компрометирано по начин, по който да не може да се използва повече”, призова Овчаров.