София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОЗХО: Скрипал е отровен с „Новичок“

Организацията потвърди констатациите на Великобритания

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) публикува доклад за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според заключенията на експертите двамата са били отровени с невро-паралитична субстанция "Новичок" с висока чистота.

ОЗХО извърши кръвен тест на Сергей и Юлия, както и на пострадалия полицай Ник Бейли.

"Резултатите от анализите потвърждават констатациите на Обединеното кралство, които се отнасят до състава на използваното в Солсбъри вещество", се казва в доклада на организацията, цитиран от Telegraph.

Телевизионният канал Sky News, който се позовава на констатациите на организацията, също потвърди, че това вещество се отличава с "висока степен на чистота".

Агенция АП обаче съобщи, че заключенията на ОЗХО са потвърдили твърденията на британските следователи, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени от нервен агент, но експертите на организацията не са успели да определят произхода на отровното вещество.

Британските органи се обърнаха към ОЗХО. Те поискаха експертно мнение, което да потвърди или да отрече констатациите на британските следователи, които разследват случая “Скрипал“. По-специално, обект на разследване беше използван ли е нервен агент „Новичок“, който се развива в края на 80-те години в СССР и вероятно се произвежда в Русия.

Организацията за забрана на химическите оръжия предаде своя доклад на правителството на Великобритания тази сутрин. Лондон поиска от ОЗХО да предостави доклад до всички държави, страни по Конвенцията за химическите оръжия, включително Русия.

На 18 април организацията ще проведе специално събрание, посветено на инцидента в Солсбъри, на което ще бъде обсъден докладът.