София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пачеш: Борисов не иска ЧЕЗ в България

Според него „Инерком“ няма да осигури средства за сделката

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не искат ЧЕЗ изобщо да бъде в България”, това каза в интервю за БНР ръководителят на Надзорния съвет на чешката компания в Вацлав Пачеш. От Прага са категорични, че България не била изпълнила част от поетите ангажименти към ЧЕЗ и това е довело до финансови загуби.

Пачеш подчертава, че арбитражното дело между ЧЕЗ и България е за сума, много по-голяма, отколкото сделката с „Инерком“, затова българската държава може да бъде допусната до сделката, само когато арбитражът е приключен. Той бе категоричен, че няма варинт ЧЕЗ да се откаже от арбитража в името на сделката.

В момента в ЧЕЗ се води разследване за изтичане на документ, предаден на българското правителство. Пачеш разказа, че в този документ се съдържа информация за източниците на финансиране на „Инерком“. „Във вестниците прочетох, че заради натиска, две български банки са се оттеглили – става дума за натиск от българското правителство. Ако това наистина е вярно, аз се опасявам, че всичко ще отиде на вятъра“, коментира ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ. Той изрази опасения, че предвид създалата се ситуация „Инерком България“ няма да успее да осигури средствата, за да закупи активите на ЧЕЗ в България.