София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пак протести срещу мръсния въздух

"Западен парк", "Овча купел" и "Красна поляна" искат незабавни мерки

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отново протести срещу мръсния въздух в София. Жителите на три района – "Западен парк", "Овча купел" и "Красна поляна" се събират пред сградата на Столична община. Началото е в 18 часа.

Предвижда се шествие по улица "Георги Раковски" до НДК.  Протестиращите настояват да бъдат взети незабавни мерки срещу замърсяването на въздуха.

Според тях обгазяването в кварталите им идва от три места – квартал "Факултета", Виетнамските общежития" и Западен парк, на територията на който се горят обвивките на кабели, за да се вземе металът от тях.

Председателката на комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева коментира, че е запозната с исканията на хората и по тях се работи. Тя допълни, че през тази година е предвиден ремонт на Западен парк, който включва и изграждане на видеонаблюдение в него.

Според нея от началото на годината Столична община е наложила санкции за над 140 хиляди лева за горене на отпадъци навън и използване за отопление на гуми и отработени автомобилни масла. Глобите са основно на пунктове за смяна на автомобилни гуми, сервизи и пунктове за вторични суровини.