София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Партиите „за“ въпросите от референдума да влязат в НС

В НДК дойдоха представители на ГЕРБ, БСП, АБВ, БДЦ и Радан Кънев

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На открита среща екипът на „Шоуто на Слави“ призова парламентарните групи да изкажат своята позиция по повод референдума, иницииран от шоумена на 6 ноември. Въпросът, на който трябваше да отговорят присъстващите партии, беше: Ще уважат ли мнението на българския народ, или не. 

Въпреки че по-голямата част от групите бяха заявили своето участие, имаше и такива, които не се появиха. В НДК дойдоха представители на ГЕРБ, БСП, АБВ, БДЦ и Радан Кънев, който присъстваше самостоятелно.

На срещата не се появиха представители на Реформаторския блок, на ДПС, Патриотичния фронт и "Атака". Дискусията беше водена от Тошко Йорданов и Иво Сиромахов.

Иво Сиромахов помоли представителите на БСП да се представят, като заяви, че не ги познава. Вероятно това се дължи на липсата на мажоритарна избирателна система, коментира сценаристът на Слави. На дискусията присъстваха Жельо Бойчев и Филип Попов от БСП .

Румен Петков заяви категоричната подкрепа на партията относно това въпросите да бъдат внесени в НС.
Сценаристът на Слави Иво Сиромахов контрира председателя на АБВ, като заяви, че позицията им е била предизборен трик.
Много се плаша, когато се каним на дискусия и когато освен моето мнение другите са грешни, отговори Петков.
Питаха ме защо съм тук. Имаме успешен, но не задължителен референдум. Дебатът не е умрял, а тепърва започва. Сега е нужна воля и дебат, за да се направят промените. Аз не гласувах ма референдума, за да се случи именно това. Симпатизирам на мажоритарния вот, коментира от своя страна Радан Кънев.

БДЦ са категорични, че колкото по-бързо станат промените от референдума, толкова по-добре.

Референдумът, иницииран от Слави Трифонов, се проведе на 6 ноември с изключително висока избирателна активност – 3.5 млн. души. 70 % от гласовете за обявиха „за“ трите предложения, които бяха отправени.
Предстои политическите партии да решат дали въпросите ще бъдат внесени в НС.

Въпросите от референдума са:

"Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

На дискусията не дойде самият Слави Трифонов. Разговорът се проведе в присъствието на омбудсмана Мая Манолова. Срещата между екипа на „Шоуто на Слави“ и парламентарните групи продължава.