София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пешка на Русия ли е Тръмп и какво е влиянието на Русия в Европа?

Д-р Марк Галеоти представи доклада си „Хевиметъл дипломация“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Д-р Марк Галеоти, старши анализатор в Европейския съвет за външна политика, представи доклада си на тема „Хевиметъл дипломация. Как Русия използва политически своята военна сила в Европа след 2014 г.“. „От 2014 г. Русия разгръща широка, агресивна и многоплатформена кампания чрез своята армия и заплахи за прибягване до военна сила като инструменти на принудителна дипломация, с цел да се разделя, обърква и възпира Европа.“ - пише в резюме към доклада си Галеоти. 
 
Самият анализатор е на мнение, е че по този начин целта на Русия е да „определя играта“, където нейните преимущества ще имат своята тежест – в някаква степен военната сила, но най-вече решимостта да я използва. Галеоти е на мнение, че влизането на Доланд Тръмп в Белия дом ще промени това положение.
 
Всъщност според него руснаците изглеждат дълбоко разделени и несигурни относно това какво да очакват от новия президент, раздвоени, от една страна между надеждата той да се окаже по-малко заинтересуван от европейските ангажименти на Америка и от друга страна страхът, че може да се окаже по-войнствен и непредсказуем враг, ако бъде провокиран. 
Самият Галеоти казва: „Не мисля, че Тръмп е пешка на Русия“.