Гледай
на живо

Почина последният румънски крал

Михай I ще бъде погребан до съпругата си в Куртя де Арджеш

Почина последният румънски крал Михай I. Монархът е издъхнал на 96-годишна възраст в резиденцията си в Обон, Швейцария.

Крал Михай, който е братовчед на британската кралица Елизабет, се възкачва на престола в Румъния през 1927 г., е на 6 години, и управлява в продължение на три години, след като баща му крал Карол II e избягал, с метресата си.

Михай отново става крал през 1940 г., след като Карол абдикира за втори път, и управлява до 1947 г., когато комунистите го принуждават да абдикира.

Той прекарва в изгнание в Швейцария и Великобритания около 50 години от живота си, а през 1997 г. си върна румънското гражданство, отнето му след абдикацията.

През юни 1948 г. Михай сключва брак с бъдещата кралица Ана. Двамата имат пет дъщери – Маргарета, Елена, Ирина, София и Мария. За да издържа семейството си крал Михай е работил като пилот на търговски полети.

Тленните останки на монарха ще бъдат изложени за поклонение в двореца Пелеш в Синая, а кралят ще бъде погребан в Куртя де Арджеш, където е погребана и съпругата му.

„Крал Михай беше една от най-великите личности на Румъния и написа с големи букви историята на страната. Това е голяма загуба за Румъния“, каза румънският президент Клаус Йоханис.