Гледай
на живо

Пожарникари и полицаи излизат на протест

Около 3500 служители нямат униформи

Пожарникари и полицаи излизат на протест Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямат необходимите им за работа... thumbnail text

Около 3500 от общо малко над 5500 служители на пожарната към момента нямат необходимите им за работа униформи. Ниските доходи са сериозен проблем за пожарникарите. „Повечето пожарникари у нас носят облекла втора употреба от цяла Европа, скъсани и с изтекъл срок на експлоатация“, съобщи Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец”.

Закупена е много техника по оперативни програми, но няма финансов ресурс, с който да се поддържа, обясни той. Станков отбеляза, че пожарните служби страдат и от сериозен недостиг на кадри. Той каза, че до 1 август е имало райони, в които на сигнал се е отзовавал само един огнеборец. Поради това пожарникарите излизат на протести в София и Варна в четвъртък. Редом до тях ще застанат и полицаите. Исканията са за увеличение на заплатите с минимум 15% и със задна дата, както и промени в Закона за МВР и приемане на нов закон, най-късно след година.