София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОЖАРЪТ В ЧЕРНОБИЛ МОЖЕ ДА ДОНЕСЕ ОПАСНОСТ ЗА ЕВРОПА

АКО ВЕТРОВЕТЕ ПРОМЕНЯТ ПОСОКАТА СИ ЩЕ РАЗНЕСАТ ОТРОВИ ПО ВЪЗДУХ

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Ядрени специалисти са отчели значително повишение на радиацията в "Чeрнобил" след като сериозни пожари се разразиха в гората близо до унищожения реактор. Борбата с огъня продължава вече девети ден.

Записите на радиационния фон в района, който беше изоставен след експлозията през 1986 година, показват, че въздухът е бил заразен със смъртоносния Цезий-137, който в момента е 10 пъти над нормата, са съобщили от Държавния ядрен регулаторен инспекторат на Украйна.
Цезий-137 е един от най-опасните елементи, които се отделя при ядрена експлозия и може да причини левкемия след като се акумулира в тялото.
Според агенцията, радиацията разпространена от пожара все още не представлява опасност за живеещите в близост до зоната. Но, много експерти са на мнение, че всичко зависи от климатичните условия, които могат да разнесат вредните частици по въздух на далечни разстояния.
Наличните данни от системите следящи за нивата на радиация в изолираната зона и близките територии отчитат промени в обичайните параметри на вредните емисии, освен зоните засегнати от пожари, които не надвишават приетите нива. В Киев радиационните нива са обичайните за местността, предават руски агенции.
Бивш здравен и радиационен съветник и експерт от Световната здравна организация предупреждава, че Цезий-137 може да бъде сериозна опасност само ако вятърът промени посоката си и разпръсне химикалите в посока близка до населени места и по-надалеч.
Той допълва, че истинският проблем ще бъде ако силата на вятъра се увеличи и огънят излезе извън контрол. Ако има много силни ветрове от изток към запад, което по принцип се случва през лятото, Европа ще бъде застрашена.
Специалистът разяснява, че след избухването на реактора преди десетилетия, отровният цезий се е абсорбирал в почвата, а от там в органичния материал включващ листа и клонки. В настоящия пожар, химикалът може да бъде освободен в атмосферата и може да предизвика ракови заболявания при хората, които го вдишат или да навлезе в хранителната верига ако бъде погълнат от животни.
Доклади посочват, че в момента пожарът е в зоната на главния реактор, който се смята за една от най-радиоактивните и заразени центрове в света.
Пожарът се разгоря и засегна 13 хектара на 30 юни. Спасителните служби за извънредни ситуации на Украйна са съобщили за 117 пожарникари, които се борят, за да овладеят ситуацията.
Столицата на Украйна Киев е само на 132 км. от горящата местност и Минск, столицата на Беларус е на 342 км северозапад. Останалата част от района е силно запустяла след като съветското правителство премести 116.000 в зората на инцидента.
През май друг пожар се разрази в местността и се разпространи на разстояние 400 хектара, но тогава властите обявиха, че не е имало сериозна промяна в радиационните нива.
След трагичния инцидент в "Чернобил" през 1986 г. зоната е била напълно изолирана в радиус от 30 км.