София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Покушенията над политици – вече от дрон!

Масови арести след неуспешния атентат срещу Николас Мадуро

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Ден след неуспешния опит за преврат срещу Николас Мадуро – президента на Венецуела, в социалните мрежи започнаха да излизат новини за масови арести. Според съобщения в Туитър, направено от Националния профсъюз на работещите във венецуелската преса, 11 журналисти и медийни служители са били задържани напълно неоснователно. Съобщава се и за бити и ограбени, по подозрение, че са съпричастни към опита за преврат.

Припомняме, че на 5 август президентът на Венецуела Николас Мадуро беше атакуван с дронове, заредени с експлозиви, докато е произнасял реч на военен парад.

"Дронът летеше към мен, но имах щит от любов", заяви Мадуро, цитиран от "Ройтерс".

Събитието е било излъчвано на живо по венецуелската държавна телевизия. Според Би Би Си, след нападението излъчването е било прекъснато, последните кадри, които се виждат са как хората на трибуната до Мадуро, поглеждат нагоре. На последните излъчени кадри са заснети и десетки бягащи войници. Според официалната информация президентът не е пострадал, няма и други жертви, ранени са 7 войници.

До момента не е ясна причината за покушението.

Арестите започнаха веднага и то първите задържани бяха именно журналисти. Вътрешният министър на Венецуела "обеща" масови арести заради покушението. Самият Мадуро обвини Колумбия за дрон атаката, при която оцеля. Колумбийските власти обаче отрекоха всякаква връзка със случилото се. САЩ, които са в обтегнати отношения с Венецуела, също отричат да са замесени. 

Световните медии напомнят, че страната е в безпрецедентна икономическа криза. Има остър дефицит на стоки от първа необходимост, населението гладува. Има региони, където 70 на сто от децата страдат от недохранване.

Начало на формуляра

Край на формуляра

Британският Дейли Мейл използва случая за да наприави анализ, че бъдещето е именно на атаките с дронове. Според изданието вече никой политик или бизнесмен не е изцяло защитен, тъй като покушението може да дойде изненадващо – от небето, от дрон.