София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полицията откри рекорден брой оръжия в гараж в София

Борисов:Толкова оръжие хванахме, колкото и специалните части нямат

5 годиниКрими 4 Боряна Райчева

Огромно количество незаконно оръжие и боеприпаси  е  иззето при специализирана полицейска операция. Това стана ясно по време на брифинг в сградата на ГДБОП, даден по-рано днес по повод поредната успешна съвместна операция на службата и Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност.
 
Разследващите съобщиха, че при претърсването на гараж в столичния квартал "Редута" са открили картечници, автомати, пистолети и части и патрони.  При операцията са открити и взривни материали. Задържани са няколко лица по случая.
 
Шефът на Главна дирекция "Борбра с организираната престъпност"  Иван Гешев сравни случая сега с този отпреди три години с иззетите 50 оръжия тип "Узи". Гешев припомни, че почти всички арестувани тогава по случая са с влезли в сила присъди, освен един-организаторът на престъпната група, който е осъден само на първа инстанция, но не е бил задържан в ареста.
Според Спиридонов целта на престъпната организация е била оръжията да бъдат продавани за други страни в Европа.
 
Паралелно с този случай е разбита и група, занимавала се с изработването на фалшиви документи за самоличност. Полицията обясни, че между двата случая има връзка.
 
От групата, занимаваща се с фалшиви документи са задържани  5 лица, като трима са чужди граждани. Намерена е и печатницата, където са се печатали фалшификатите.
 
Премиерът Бойко Борисов не пропусна да отбележи големите успех на разследващите по време на редовното заседание на Министерски съвет днес.