София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша: Нашата сигурност е по-важна от решенията на ЕС за бежанците

Полша няма да презаселва бежанците на територията си

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Полша няма да презаселва бежанците на територията си, дори ако такова решение е взето от Съда на ЕС, каза външният министър на страната Витолд Вашчиковски.

Ние ще се защитим, защото полската сигурност е по-важна от такива неприятни решения на европейските институции, коментира Вашчиковски.

Ние няма да изпълним това решение, категоричен е той.
В сряда Съдът на Европейския съюз отхвърли исканията на Унгария и Словакия, настояващи за премахване на задължителните национални квоти за страните от ЕС за презаселване на бежанци. Съдът реши, че този механизъм е ефективен и пропорционален и ще помогне на Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза от 2015 г.

Унгария и Словакия оспориха решението от 22 септември 2015 г., което задължава членовете на ЕС да приемат 120 000 бежанци, пристигащи в Гърция и Италия, с цел да се намали миграционният натиск върху тези две държави. Срещу това решение гласуваха Унгария, Румъния, Словакия и Чехия, Финландия се въздържа.