София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полша остава без право на глас в Европейския съвет

ЕК предлага процедурата, заради нарушаване на правовия ред в страната

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Въпреки продължилите почти две години усилия за започване на конструктивен диалог с полските власти, Европейската комисия днес стигна до извода, че има сериозен риск от нарушаване на правовия ред в Полша, предаде пресслужбата на институцията. Затова Еврокомисията предлага на Съвета на ЕС да приеме решение според чл. 7 от Договора за Европейския съюз. Задействането на чл. 7 на практика би замразило членството на страната в ЕС и би я лишило от право на глас в институциите му.

Зам.-председателят на Комисията Франс Тимерманс отбеляза, че тя остава открита за разговор с полските власти, когато преценят за уместно. Той уточни, че предложението се налага заради постоянно неспазване от страна на Полша на правилата в ЕС, особено с приетите промени в законодателството, свързано с дейността на съдебната власт.

"Като пазителка на договора, Комисията носи строгат отговорност да действа... Ако прилагането на правовия ред бъде оставено изцяло на отделните държави членки, тогава целият ЕС ще страда", каза Тимерманс, цитиран от "Ройтерс".

Еврокомисията пояснява, че е в състояние да оттегли предложението си. Днес тя е решила на последното си за годината заседание да предаде Полша на Съда на ЕС заради нарушения за общностното право.

Съдебните реформи в Полша означават, че съдебната система в страната е под политическия контрол на управляващото мнозинство, се посочва в съобщението. При липсата на независимост в съдебната система, се повдигат сериозни въпроси за ефективното прилагане на законодателството на ЕС.

Брюксел е определил ясни стъпки, които полските власти могат да направят, за да поправят сегашната ситуация. Ако Варшава приложи препоръчаните действия, Еврокомисията е готова в консултация с Европейския парламент и Съвета, да преосмисли днешното си предложение.

За период от две години полските власти приеха повече от 13 закона, засягащи цялата структура на съдебната система в страната. Общият модел е, че изпълнителната и законодателната власт систематично получават възможност да се намесват в състава, правомощията, управлението и функционирането на съдебната система, пише в съобщението.

Според чл.7 Съветът трябва да чуе позицията на Полша и да получи одобрението на Европейския парламент (необходимо е мнозинство от две трети), преди да приеме решение с мнозинство от четири пети (22 от 27-те членки на Съвета, които могат да гласуват), определяйки, че има явен риск от сериозно нарушаване на правовия ред. Съветът също трябва да отправи препоръки към Полша като действа според същата процедура за гласуване.