София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полският президент обмисля разширяване на съдебната реформа

Той ще отмени ветото върху два закона

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът на Полша Анджей Дуда разглежда възможността за разширяване на пълномощията на Върховния съд в рамките на съдебната реформа, съобщава полско радио, цитирайки думите на заместник началник на кабинета на президента.

"Президентският проект на закона за Върховния съд съдържа решения, върху които не е наложено вето. Анджей Дуда разглежда възможност за разширяване на правомощията на Върховния съд“, се казва в съобщение на сайта на радиото.

По думите на представителя, целта на президента е не само да създаде дисциплинирана служба, но и да реши въпроса за щателно разглеждане на делата, касаещи върховния съд в случаите, в които има дело за нарушаване на правата и когато има нужда не просто от обжалване“.

Президентът Анджей Дуда зави в понеделник, че ще отмени ветото върху два закона, реформиращи съдебната система, които са били разработени от управляващата партия „Право и справедливост“. Държавният глава се ангажира да разработи нови варианти на документи за съдебната реформа в страната.

Полският президент подписа във вторник един от законите в рамките на съдебната реформа.