София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Полският външен министър: ЕС не е клуб на алтруисти

Варшава втвърдява политиката спрямо Брюксел

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Полша възнамерява да втвърди тона спрямо Брюксел в отговор на наложеното преизбиране на Доналд Туск за председател на на Европейския съвет. Варшава беше против втория мандат на бившия полски премиер, доколкото той се смята за политически опоннет на управляващата партия „Право и справедливост“, която го обвинява в редица грехове, включително и в отказ от разследване на катастрофата край Смоленск, в в която загина президентът на Полша и брат близнак на лидера на „ПиС“ Ярослав Качински – Лех.

"Години наред на полското обществено мнение бе налагано по наивен начин, че ЕС е клуб от алтруисти, загрижен за общите постижения. Вчера ясно ни показаха, че случаят не е такъв. Че трябва да имаш остри зъби и да си способен да действаш негативно", заявява в интервю полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски.

Според него Полша трябва да действа по-грубо спрямо ЕС и да блокира други инициативи в отговор на пренебрежението, което е демонстрирано към страната с избора на Туск.

„Трябва да сме нащрек, защото във всеки момент може да ни измамят", казва още министърът.