София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Порожанов: Цената на хранителните продукти няма да се увеличи

Обща селскостопанска политика ще бъде тема по време на европредседателството ни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

С увеличението на цената на тока няма да поскъпнат хранителните продукти, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в ефира на bTV.

"В производството има и много субсидии и предпоставки за повишаване на цената към преработвателите не би следвало да има", обясни министър Порожанов.

Министърът заяви още, че по време на празниците са направени над 2800 проверки за безопасността на храните. Повечето нарушения са били свързани с липса на документи за предлаганата храна, изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни.

Относно двойния стандарт при храните Порожанов заяви, че е нужно ЕК да одобри единна методология, по която да се направят масови изследвания на храните.

Еврокомисията не се е съгласила с приемането на това законодателство.

По повод цените на хранителните продукти, министърът на земеделието вече е говорил с представители на големите вериги у нас. Бизнесът го уверил, че храната няма да става по-скъпа и заявили, че това са цени, предложени им от експертите им по ценообразуване.

Бъдещата обща селскостопанска политика ще бъде тема по време на европредседателството ни, акцентира Порожанов.