София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПОРЪЧКОВИТЕ УБИЙЦИ НА НЕМЦОВ В ЧЕЧЕНИЯ?

ДУРИЦКАЯ – АГЕНТ НА УКРАИНСКАТА СЛУЖБА ЗА СИГУРНОСТ?

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Организиралите убийството на опозицонния политик Борис Немцов се намират в Чечения. Това заяви адвокатът на семейството на жертвата Вадим Похоров. Според него Чечения е най-безопасното място за поръчителите, затова неговото мнение е, че те се укриват именно там.
Юристът заяви, че следствието в Москва прави всичко възможно, за да разнищи случая с убийството на опозиционера възможно най-скоро и ефективно. По негови думи обаче в Чечения това е проблематично.
Покоров опроверга слуховете, че Анна Дурицкая е била агент на украинската Служба за сигурност. Младата дама беше с Немцов в нощта на убийството и стана пряк свидетел на престъплението.
Вчера в. „Комсомолская правда“ написа, че украинският модел е носел със себе си два мобилни телефона по време на стрелбата, като единият от тях е бил с чип, чрез който Службата за сигурност е следила Немцов. Другата вероятност, която медиите излагат е, че чрез GSM-а опозиционера да е бил следен от поръчителите на убийството му или извършителите на деянието.
Руският вестник разказа още, че след като Немцов е бил прострелян близо до Кремъл, Дурицкая е изтичала до шофьор на снегорин в близост до мястото на престъплението, и го е помолила да се обади на Бърза помощ, тъй като както самата тя по-късно заявява, е била твърде разстроена, за да го направи сама. Водачът е откликнал на молбата.
Видеозаписи на камерите обаче показват как моделът захвърля нещо в контейнера наблизо. При проверка от полицията, в него е намерен смартфон, който в последствие се оказва принадлежащ именно на Дурицкая. В него е открит чип за проследяване.
Тази информация, излязла в медията, беше твърдо отречена от адвокат Похоров, който нарече подобни твърдения лъжа. Той заяви, че украинският модел и придружител на Немцов сама е предоставила мобилният си апарат на разследващите органи.