София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Последно: Три хеликоптера търсят Петров

Към върха се движат група спасители

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Три хеликоптера от Непал вече търсят българския алпинист Боян Петров. Те са прелетели до базовия лагер на връх Шиша Пангма, а към върха се движи група спасители. Вчера лошото време отново попречи на хеликоптерите да се включат в спасителната акция.

„Министерството на външните работи извърши чудеса тези дни, за да могат да бъдат тези хеликоптери там”, каза пред бТВ жената на Петров Радослава Ненова и допълни, че сега само от вятъра зависи колко високо ще се вдигнат машините и дали ще успеят да кацнат.

В акцията са се включили  едни от най-опитните шерпи, които са извършвали легендарни спасявания на Еверест и други места. „Техните разкази ми дават тази надежда, че всичко може да има и щастлив край – буквално хора са изваждали от снега и са им възкръсвали в ръцете”, разаказа Ненова.

В помощ на спасителите ще бъдат използвани и сателитните снимки от района около връх Шиша Пангма. Снимката на района е с много висока резолюция и дава детайлно изображение, като ще бъде разгледана квадрант по квадрант.

Петров ще бъде търсен на всички места, където би могъл да се скрие от ледения вятър, а близките на алпиниста обещават голяма награда на спасителите, ако „преобърнат планината” и го свалят жив.