София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кметът на Септември договарял сам със себе си

Днес прокуратурата повдига две обвинения на Рачев

6 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

Рачев ще бъде обвинен за умишлена безстопанственост за най-малко седем сделки, както и за сключване на неизгодна сделка, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според Специализираната прокуратура, кметът е договарял сам със себе си. Във вчерашния ден е открит офис, в който са били на едно място всички документи на 14-те фирми, с които договаря кметът. На едно място са били печатите, електронните подписи и фирмените документи на всички 14 фирми. Тези фирми са на близки и роднини на кмета на Септември. С това са подкрепени доказателствата на разследващите, че е договарял сам със себе си, обясни пред Нова Румяна Арнаудова.

Тя подчерта, че днес НАП ще възложи извършване на 14 данъчни ревизии на тези фирми, заради предполагана организирана престъпна дейност за данъчни престъпления.

Арнаудова съобщи, че към момента се водят  досъсебни производства срещу различни кметове в страната и те са на различна фаза. „От цялата страна постъпват в Специализираната прокуратура сигнали за злоупотреби на кметове. В момента, когато бъдат събрани доказателства срещу тях, те ще бъдат обвинени“, коментира говорителят на главния прокурор.

В същото време в град Септември има ескалация на напрежението, много хора са се събрали в подкрепа на кмета. Започват събиране на подписка в защита на Марин Рачев.