София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Повдигнато е обвинение срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт

7 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров и на още трима бивши служители на фонда. Шест обвинения са повдигнати на Павел Александров. Пет са обвиненията срещу Катерина Котева, главен експерт във фонда, която неправомерно е била определяна от Александров за негов заместник. Татяна Радева – старши експерт „икономист, организатор на труда“, и Станислава Горанова – главен експерт „специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда, са обвинени за това, че с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на фонда.

От прокуратурата коментират, че лекари от различни болници са били изпращани в чужбина със средства на фонда. Някои от тях са придружавали болни деца, а това действие е против закона. Законът гласи, че придружител на болно дете може да е само един човек и това е някой от родителите. Александров дори е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници.  От прокуратурата допълват още, че Александров неправомерно е сключвал и договори с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница Аджъбадем, Турция.Плащанията към фирмата са продължили и след указание на министерството да бъдат спрени.