София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пращат писмо на Бойко от затвора

Надзирателите искат изравняване на статута си с този в МВР

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Синдикатът на служителите в затворите в България иска официално становище от премиера относно политиката на кабинета спрямо заетите в сектора за сигурност. Това става ясно от писмото на съмите служители, препратено до медиите.
 
Основното искане на надзирателите  е свързано с изравняване на статута им с този на колегите им от МВР. В писмото те питат  министър – председателя ще предприеме ли правителството мерки и какви за актуализиране на бюджета на Министерството на правосъдието, с оглед осигуряването навреме на средства за изпълнение на поетите спрямо синдиката ангажименти, за изравняване статута на работещите в  Сектор „Сигурност“.
 
В текста се изразява и силното им безпокойство от поведението на институциите, които мълчат. Според тях  това предполага съмнения относно адекватността на действията на компетентните лица и органи.
 
Припомняме, че от миналата седмица служители на затворите и съдебна охрана в 22-а града протестират срещу ниските възнаграждения, лошите условия на труд и съотношението охранявани – охраняващи в местата за лишаване от свобода.
Предстои в края на тази седмица синдиката да реши дали да пренесе протеста на жълтите павета.