София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Правата на българите след Брекзит ще бъдат защитени

За това увериха премиерът Борисов и министър Захариева

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов присъства снощи на работна вечеря на лидерите на Европейския съвет във формат ЕС-27, на която е обсъден напредъкът по преговорите за Брекзит. Пред журналисти в Брюксел Борисов заяви, че ще настоява по никакъв начин да не се промени координацията и работата между  европейските и английските служби.

Премиерът посочи, че английските служби са изключително добри в сферата на сигурността и даде за пример борбата с контрабандата, тероризма и организираната престъпност. Той изрази надежда да не се стига до сценарий, при който Обединеното кралство да излезе от ЕС без споразумение.

По време на срещата на държавните и правителствени ръководители на ЕС от ЕНП премиерът Бойко Борисов е запознал своите колеги с фактите за убийството на Виктория Маринова в Русе. Министър-председателят е благодарил на канцлера Ангела Меркел за подкрепата на германската полиция в хода на издирването на заподозрения извършител на престъплението. Премиерът е получил извинение от всички свои колеги, които са се подвели по фалшиви публикации и на тази база са направили коментари за България.

По темата за Брекзит днес коментар направи и външният министър Екатерина Захариева, която също даде уверения, че българите в Обединеното кралство ще бъдат защитени след „развода“ и че посолството на България в Лондон ще направи разяснителна кампания, независимо от развоя на преговорите между Великобритания и ЕС.  По думите на Захариева лично британският премиер Тереза Мей е уверила българския министър-председател Борисов, че правата на всички граждани ще се зачитат в страната след Брекзит, включително и правата на българите там.

Президентът Румен Радев, който е на визита в Обединеното кралство, коментира предстоящото напускане на ЕС от Великобритания пред българската общност в Лондон. Той посочи, че вярва, че ще се намери благоприятно решение, така че правата на сънародниците ни по никакъв начин да не бъдат ощетени. За това има консенсус във всички български институции, увери държавният глава. Румен Радев посочи, че посолството ни в Лондон започва подготовка за предоставяне на допълнителни консултации, за да могат сънародниците ни да получат статут на уседналост.