София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРЕКРАТИХА ИЗДИРВАНЕТО НА ТЕЛА ОТ РАЗБИЛИЯ СЕ САМОЛЕТ

ЖЕРТВИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИДЕНТИФИЦИРАНИ ЧРЕЗ ДНК АНАЛИЗ НА МЯСТО

9 годиниКрими 3 Боряна Райчева

Френските следователи прекратиха издирвателните дейности по откриването на тленни останки на загиналите в самолетната катастрофа в Алпите. Това съобщиха от местните власти, цитирани от Ройтерс.
По думи на говорителя на местното управление на френския департамент Алп дьо От Прованс обаче продължава търсенето на лични вещи, принадлежащи на жертвите. Той съобщи още, че Луфтханза е наела специализирана компания, която да разчисти отломките от самолета под наблюдението на френския главен прокурор и експерт по екологичен надзор на операциите. Чрез ДНК анализ на 150-те души, загинали на борда на машината, ще се установи тяхното идентифициране. Този процес ще се извършва на мястото на инцидента и може да отнеме няколко седмици. Прокурорът, който води разследването предупреди, че броят на установените ДНК профили не значи, че всички от жертвите са намерени. Това е сигурно единствено при съответствие вс ДНК-то на загиналия. Ако това стане, семейството му ще бъде уведомено незабавно, допълни още прокурорът.
Припомняме, че самолет на компанията „Germanwings” А320 се разби над френските алпи със 150 души на борда. След откриване на двете черни кутии на летателната машина се установи, че най-вероятната причина за катастрофата, е умишлено приземяване, извършено от ко-пилотът Андреас Лубиц. Първият пилот на самолета е бил извън кабината по времето на спускането и не е могъл да влезе, поради блокиране на вратата от вътрешната страна. Разследващи по случая обискираха дома на Лубиц и откриха, че той е бил лекуван в психиатрична клиника в продължение на година и половина. В досието на ко-пилота е открита бележка, според трябва да му се извършват редовни специализирани прегледи. Въпреки това от компанията твърдят, че Лубиц е преминал през всички физически и психологически тестове с отличие.