Гледай
на живо

Президентите на България и Азербайджан подкрепиха проекта за Южен газов коридор

Обсъдиха нови възможности за сътрудничество между двете страни

Азербайджан играе ключова роля за диверсификацията на енергийните източници за Източна и Централна Европа. За това подкрепяме този проект. Това каза президентът Румен Радев в началото на разговора си с президента  Азербайджан Илхам Алиев по време на двудневното му официално посещение в Баку.

Радев  декларира подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан играе ключова роля. По думите му този проект ще допринесе за диверсификацията на енергийните източници за Източна и Централна Европа.

"Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърдихме подкрепата си за Южния газов коридор", заяви българският президент. Той допълни, че Азербайджан има ключово значение за този газов коридор и реализацията му.

От своя страна президентът Алиев каза: "Това е един голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В проекта участват седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България".  Той допълни, че когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между двете страни.

Българският президент наблегна и на изграждането на директната въздушна линия между София и Баку, защото това ще допринесе за развитието на отношенията между двете страни на всички нива.

Президентът на Азербайджан  увери, че ще се обменят идеи за подобряване на сътрудничеството между двете страни. По думите му идеите, които двама са споделили помежду си по време на разговорите на "четири очи", ще спомогнат за подобряване на това сътрудничество. "Имаме добри политически и икономически отношения, но в областта на икономиката има още много потенциал за развитие", добави Алиев. Той подчерта, че България и  Азербайджан са близки партньори  и приятелски страни. "Вашата визита показва, че сме добри приятели. Надявам се сътрудничеството ни като приятелски държави да продължи", подчерта азербайджанският президент.